Обележен Светски дан заштите животне средине

У понедељак 5. јуна смо обележили Светски дан заштите животне средине. Ово је важан еколошки датум који се обележава у читавом свету. Наши ученици су својим другарима преко разгласа читали о овом дану како би их боље упознали са свиме и подигли свест ученика о здравој животној средини. У холу школе имамо и изложбу радова ученика виших разреда на тему ,,Енергетске ефикасности“.

Датум 5. јун је одредила Генерална скупштина УН јер се тог дана одржала Конференција о заштити животне средине у Стокхолму 1972. На конференцији се окупило 113 држава које су приредиле заједничку изјаву о потреби међународне сарадње у циљу заштите животне средине. Програм заштите је назван УНЕП. Предлог да се прославља 5. јуна је дала делегација Југославије и према неким изворима ово је је постао централни догађај Уједињених нација.

У преко 100 држава се на Светски дан заштите животне средине организују акције које имају за циљ промену еколошке свести влада, привреде и становништва у целини у правцу одговорнијег понашања према свом окружењу. У овим акцијама сваке године учествује више од пола милиона људи. На овај начин скреће се пажња на последице појединих људских активности које угрожавају живот на планети као што су загађивање ваздуха, воде, уништавање шума, нестанак великог броја животињских врста… У Србији ће током Светског дана заштите животне средине бити организоване бројне активности и манифестације којима се скреће пажња најшире јавности на значај и потребу очувања здраве животне средине.

У нашој школи реализујемо пуно еколошких активности и на тај начин подстичемо свест ученика о здравој животној средини. Наша школа подржава и реализује неколико пројеката као што су: ,,Сакупи, уштеди, видећеш да вреди“ — пројекат Града Панчева, ,,Истраживање угрожености животне средине“ — школски пројекат, ,,Чеп за хендикеп“ — овом акцијом помажемо људима који имају потешкоће у животу и раду.

Погледајте фотографије са изложбе радова.

Ovaj unos je objavljen pod Некатегоризовано. Zabeležite stalnu vezu.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *