Промените величину слова
     
08. фебруар 2016. | 10:04 → 10:41 | Извор: РТВ (Александра Влајић)

Школа толеранције у превенцији насиља

ПАНЧЕВО -

У Основној школи "Исидора Секулић" у Панчеву од овог полугодишта спроводи се пројекат "Сведоци толеранције". Ђаци од петог до осмог разреда ће наредних неколико месеци са психолозима и педагозима школе разговарати о толеранцији вршњачком насиљу. Циљ пројекта је што више разговора о овој теми, како би деца била свеснија овог проблема.

...

Посматрањем и бележењем конкретних примера толеранције или нетолеранције у својој школи ђаци ће уз помоћ психолога и педагога учити о томе како да препознају различите облике насиља, али и како да конструктивно решавају евентуалне сукобе. Насиље у различитим облицима је свеприсутна појава а циљ је да деца постану свесна тог проблема.

толеранција wиде јпг

"Циљ је да ученици пре свега освесте нека насилна понашања. Да сазнају који су механизми производње одржавања и последице насилног понашања . Желимо да их у том смислу оснажимо да пронађу ефикасне начине реаговања и да се заузму за себе, али да истовремено никада не угрожавају другог ученика", објашњава Даниела Главонић, педагог.

Пројекат се реализује кроз три фазе. Прва фаза односи се на повећање свесности и осетљивости за проблем насиља.

"Ту ћемо радити на томе да ученици препознају и дефинишу различите облике насиља, те да схвате које су последице насиља на самопоуздање и самопоштовање. У другој фази ученици ће стицати и развијати вештине комуникације и асертивног реаговања. Желимо да стекну конкретне вештине како да се понашају у ситуацијама насиља. Трећа фаза подразумева вршњачку едукацију", напомиње Даница Љубичић, креатор радионица.

Радионице о борби против вршњачког насиља и значају међусобне толеранције намењене су ученицима од петог до осмог разреда. Ђаци који учествују у овом пројекту имаће прилику да своја искуства и знања пренесу својим вршњацима.

"Некада је комуникација међу вршњацима веома делотворна и доводи до жељених резултата. Облици и врсте насиља мењају контекст, тако да пре десет година нисте имали дигитално насиље а данас је оно преплавило све нас. Надамо се да ће у складу са ученичким интересовањима овај пројекат живети", каже Даниела Главонић.

У овој се, иначе, већ годинама ради на превенцији вршњачког насиља, а актуелни пројекат подржао је Покрајински секретаријат за спорт и омладину.

 

Подели вест са пријатељима:
Тренутно стање
Панчево
7
°C
998mb
3m/s